Allergiakausi voi alkaa jo talvella

Tuntuuko, että allerginen nuha vaivaa, vaikka on vasta helmikuu? Se on täysin mahdollista, sillä ensimmäiset siitepölyhiukkaset havaitaan Suomessa usein jo varhain kevättalvella.

 

Siitepölykausi alkaa Suomessa jo paljon ennen kuin koivu alkaa kukkia. Siitepölykaudeksi kutsutaan aikaa, jolloin allergeenisen siitepölyn esiintyminen ilmassa on mahdollista. Suomeen ensimmäiset siitepölyhiukkaset kulkeutuvat usein varhain kevättalvella Etelä-Skandinaviasta, Keski-Euroopasta tai Baltian maista. Kun kaveri pohjoisessa nauttii vielä hiihtokeleistä, saattaa Etelä-Suomessa asuvan nenä jo kutista allergiaoireista. Allergiakauden alku vaihtelee Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä jopa viikoilla. Myös siitepölyjen määrät vaihtelevat alueellisesti hyvinkin paljon.

Koivun siitepöly voi kulkeutua tuhansia kilometrejä

Kaikkein herkimmät allergikot voivat oireilla jo tammi–maaliskuussa lepän ja pähkinäpensaan kukkiessa. Koivun kukinta alkaa yleensä huhti-toukokuussa, ja siitepölyä voi kulkeutua maahan jo aiemminkin kaukokulkeutumana. Koivun siitepöly voi kulkea helposti satoja, jopa tuhansia kilometrejä. Koivu onkin yksi tavallisimmista allergian aiheuttajistamme, sillä noin 15 % suomalaisista on allergisia koivulle. Noin 20 % on allergisia jollekin siitepölylle. Osa siitepölyallergisista oireilee jo siitepölyn kaukokulkeumista, osa vasta runsaasta siitepölymäärästä. Siitepölyallergia ilmenee normaalien allergiaoireiden lisäksi myös ristiallergiana.

Tärkeintä oireidenmukainen ja tehokas hoito

Kevään edetessä siitepölyn määrä ilmassa kasvaa muiden lehtipuiden alkaessa kukkia. Keskikesällä ovat vuorossa heinäkasvit ja loppukesällä pujo. Myös katupöly ja muut allergeenit voivat aiheuttaa oireita. Siitepölyn määrää on hyvä tarkkailla, mutta Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan tärkeintä on oireidenmukainen ja tehokas hoito. Joillakin oireet alkavat jo varhain keväällä ja toisilla vasta kukinnan ollessa täydessä huipussaan.

Laita lääkekaappi kuntoon ajoissa

Lääkekaapin sisältö on hyvä laittaa kuntoon ajoissa. Avatut ja vanhentuneet lääkkeet kannattaa palauttaa apteekkiin ja hankkia samalla uudet allergiatuotteet alkavaa siitepölykautta varten. Ajantasaisen siitepölytilanteen voit tarkistaa esimerkiksi norkko.fi-palvelusta ja -mobiilisovelluksesta. Luonnonvarakeskus (Luke) julkaisee vuosittain ennusteen tulevasta siitepölykaudesta.

NE/ZI/1901/0001