Allerginen matkustaa vaivattomasti

Suunnitteletko matkaa, mutta allergia huolettaa? Ennakoimalla ja varautumalla matkustaminen sujuu jouhevammin allergiasta huolimatta.

 

Allergisen kannattaa aina selvittää matkakohteen olosuhteet etukäteen ja tarvittaessa keskustella lääkärin kanssa matkalle valmistautumisesta, mahdollisista riskeistä ja lääkityksestä. Ulkomaanmatkoja varten lääkitykset on hyvä pakata matkaan jo Suomessa, jos on allerginen siitepölylle, eläimille tai pölypunkeille.

Kun allergikko matkustaa etelän lämpöön, saattavat limakalvojen oireet helpottaa. Ihottumakin saattaa hieman parantua kohtuullisessa auringonpaisteessa. Monet koivuallergiset ovat kokeneet oireidensa lieventyneen etelänmatkoilla.

Etelä-Euroopassa on paljon siitepölyallergisille oireita aiheuttavia kasveja, kuten heinät, muuriyrtti, oliivipuu ja pujon sukuinen tuoksukki.
Lisäksi isoissa kaupungeissa saasteet tai Välimeren alueelle laskeutuva aavikon hiekkapöly voivat laukaista oireet. Euroopan siitepölytilannetta voi seurata esimerkiksi tältä sivustolta »

Huomioitavaa eri kulkuvälineissä

Tutkimusten mukaan joka sadas eläinallerginen oireilee julkisissa kulkuvälineissä. Eläinallergeenit ovat yleisiä joukkoliikenteessä matkustajien ja henkilökunnan vaatteissa, vaikkei eläimiä olisikaan kyydissä.

Laivamatkoille ja kotimaan kaukojuniin kannattaa varata allergiapaikka etukäteen. Allergisten matkustajien tarpeet on huomioitu mahdollisuuksien mukaan. Eri junatyyppien välillä on kuitenkin eroja. Lähiliikenteessä ja Venäjän-junissa ei ole erillisiä allergiapaikkoja. Lähi- ja paikallisjunissa sekä metrossa on lemmikkieläinten kanssa matkustaville omat vaunut, joita allergisen kannattaa välttää.

Allergisella matkustajalla on oikeus valita paikkansa esimerkiksi bussissa, jossa matkustaa myös lemmikkieläin. Paikka kannattaa valita siten, että allergiahaitta jää mahdollisimman pieneksi. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi pyytämällä lemmikkieläimen kanssa matkustavaa siirtymään bussin takaosaan ja istumaan itse edessä. Tällöin ilmavaihto ei lisää allergeeneille altistumista. Allergikko voi jopa pyytää kuljettajalta, ettei lemmikkieläintä otettaisi samaan kyytiin.

Lentäessä on vaikeasti allergisen tärkeää ymmärtää, ettei lennolla voida taata täysin allergeenitonta matkustamoa tai ympäristöä. Mahdolliset lääkkeet tulee pakata käsimatkatavaroihin, erilliseen pussiin ja mielellään alkuperäispakkauksissaan. Resepti ja lääkärintodistus on hyvä pitää matkassa. Lentokoneissa on hyvä ilmastointi, joten eläinallergeenille altistuminen on yleensä vähäistä.  Eläinallergiasta on silti hyvä mainita jo varauksia tehdessä, jotta se voidaan lennolla huomioida.

Vaikka lemmikkieläinten matkustamista olisi rajattu, on huomattava, että opas- ja avustajakoirien liikkumista ei voida samalla tavoin rajoittaa. Liikenne- ja viestintäministeriö on antanut suositukset julkiseen liikenteeseen eläinallergisten henkilöiden matkustamisen ja opas- tai avustajakoiran kanssa liikkuvien helpottamiseksi.

Majoitus allergisille

Hotellit, kylpylät, laivat ja muut majoituspalvelut voivat Suomessa hakea itselleen Allergiatunnusta, jos palveluihin liittyy selkeä allergianäkökulma. Tällaisen majoituspalvelun tulee täyttää tietyt kriteerit, joilla parannetaan viihtyisyyttä, huomioidaan kaikki asiakkaat ja mahdollistetaan myös allergisten matkustus Suomessa.

Kriteerit liittyvät tupakoinnin ja lemmikkieläinten rajoituksiin, parempaan ilmanvaihtoon, mahdollisimman pölyttömään sisustukseen sekä hajusteettomaan siivoukseen ja hygieniatuotteisiin. Näitä kriteereitä voi allergikko pitää ohjenuoranaan myös ulkomaanmatkoja suunnitellessa.

 

NE/ZI/1704/0025