Hiusvärit voivat laukaista allergisen reaktion
Olethan tietoinen hiusten värjäämiseen liittyvistä riskeistä? Pahimmillaan hiusväreistä voi saada hengenvaarallisen allergisen reaktion värjäyksen yhteydessä tai sen jälkeen. Toki monet voivat värjätä rauhassa saamatta hiusväreistä mitään oireita.
Hiuksia värjäämällä saa vaihdettua tyyliään helposti. Suomalaiset värjäävät hiuksia mielellään, ja tavallisesti värjäykset tekevät kampaamoalan ammattilaiset. Se on hyvä, koska silloin voi olla varma, että käyttöohjeita noudatetaan huolella.
Hiusväriallergia ei ole lisääntynyt kovinkaan selvästi Suomessa, vaikkakaan sen yleisyyttä ei meillä tunneta. Tiedetään vain, että ihottumapotilaista 2–3 prosenttia reagoi väreihin lapputesteissä. Toisin kuin Kiinassa, missä keski-ikäiset ja vanhemmat värjäävät hiuksiaan harmaatukkaisuuden häpeän takia, ja 10 prosenttia näistä ikäluokista kärsii hiusväriallergiasta.
Hiusväriallergian ilmeneminen
Hiusvärien väriaineet voivat aiheuttaa herkistymisen seurauksena allergisia reaktioita. Tavallisesti allergia ilmenee päänahan, kulmakaarien tai silmäluomien ihottumana. Kasvojen yläosa ja korvalehdet turpoavat voimakkaassa reaktiossa. Allergisia reaktioita on mahdotonta ennakoida, sillä allergia voi puhjeta usean ongelmattoman värjäyskerran jälkeenkin.
Hiusten värjäystä ei suositella alle 16-vuotiaille. Tokikin elinikäisen herkistymisen riski on aina olemassa, kun värjäät hiuksia. Herkistymisen ja allergisoitumisen riski kasvaa, jos aloittaa nuorena hiusten värjäämisen. Kannattaa siis olla maltillinen hiusten värjäyksen aloittamisessa.
Kolme erilaista hiusvärityyppiä
Hiusvärit luokitellaan kolmeen eri tyyppiin värin pysyvyyden ja keston perusteella. Yleensä valitaan, halutaanko laittaa hiuksiin kestoväri, suoraväri vai kevytväri.
Kestovärit ovat hapettavia värejä, jonka seoksissa käytetään hapattimena yleensä vetyperoksidia. Kevytvärit eli puolikestävät värit lasketaan myös hapettaviin väreihin. Hapettavia värejä myydään sekä kuluttajakäyttöön että ammattilaiskäyttöön. Kestoväri kiinnittyy hiuksiin pysyvämmin ja näin ollen haalistuu hitaammin. Kestovärien huono puoli on se, että osa niissä olevista kemikaaleista on herkistäviä ja allergisoivia.
Suoravärejä ovat kasvivärit, tilapäisvärit, värihuuhtelut ja metallivärit. Suoraväreihin kuuluu muun muassa luonnonhenna, joka valmistetaan Lawsonia Inermis -kasvista. Kosketusallergia luonnonhennalle on harvinaista, mutta synteettinen Lawsone voi aiheuttaa herkistymistä sekä kosketusallergiaa.
Yleisimpiä allergian aiheuttajia kosmetiikassa
Arviolta 10 prosentilla väestöstä on kosmetiikka-allergia, jonka yksi yleinen aiheuttaja on hiusvärit. Oireita kosmetiikka-allergiassa voivat olla kutina, turvotus, punoitus ja näppylät kohdassa, johon tuotetta on laitettu. Allergiaoireita voi tulla myös muutaman päivän viiveellä ja oireet voivat kestää kauankin.
Toinen hiusväreistä aiheutuva allergia on kosketusallergia eli ihokosketusallergia. Siinä oireet vaihtelevat pienestä kutinasta voimakkaampaan kasvojen ja koko pään alueella olevaan turvottavaan ihottumaan. Lisäksi silmät voivat muurautua umpeen voimakkaan kutinan saattelemana. Joskus tarvitaan jopa sairaalahoitoa. Ihon rauhoituttua sekä kosketusallergian että kosmetiikka-allergian mahdollisuutta tutkitaan epikutaani- eli lapputesteillä.
Vinkkejä hiusten värjäykseen:
- Tarkista hiusväripakkauksen ainesosaluettelosta eli INCI-listasta hiusvärivalmisteen sisältämät ainesosat, jos olet aiemmin herkistynyt jollekin ainesosalle.
- Ota hiusten kokonaan värjäämisen sijaan vain raitoja, koska silloin allergiariski on vähäisempi.
- Raidoituksessa ei olla suorassa kosketuksessa päänahkaan, joten hiusväri ei imeydy verenkiertoon siksi raskaana olevat ja imettävät voivat suosia tätä vaihtoehtoa kokovärjäyksen sijaan.
- Älä värjää hiuksia, jos sinulla on ihottumaa päänahassa tai kasvoissa tai olet aiemmin saanut hiusväreistä kutinaa, turvotusta tai ihottumaa.
- Älä värjää, jos olet saanut aiemmin iho-oireita mustasta hennatatuoinnista.
NE/ZI/1710/0040b