Homeitiöt altistavat lumettomana aikana

Homeallergiaa esiintyy etenkin ulkoilman homeitiöille. Niitä on ilmassa koko lumettoman kauden ajan, mutta jotkut oireilevat vain keväällä, toiset syksyllä ja osa keväästä syksyyn.

 

Homeitiöitä on ilmassa erityisesti loppukesästä lumen tuloon saakka. Sienten itiöitä on olemassa sekä ulkona että sisällä. Jos oireet toistuvat vuosittain samoihin aikoihin, kannattaa selvittää, onko kyseessä allergia.

Homeitiöallergian yleisyyttä ei tunneta tarkkaan ja se ei aina välttämättä näy allergiatesteissä. Homeiden aiheuttamia oireita voivat olla nuha, astma ja iho-oireet. Oireilu saattaa olla myös monen tekijän summa. Ilmastointi, veto, lämpötila ja ilman epäpuhtaudet voivat vaikuttaa monin tavoin allergiaa muistuttavina oireina. Ympärivuotinen nuha on vaikeampi diagnosoida ja sen aiheuttajia voivat olla myös huonepöly, kotieläimet ja ruoka-aineet.

Osa kärsii sisäilmaongelmista

Rakennusten kosteusvauriot voivat tarjota kasvualustan erilaisille mikrobeille aiheuttaen sisäilmaongelmia ja terveyshaittoja. Tyypillisesti vain osa altistuneista saa oireita. Tavallisia oireita ovat nenän tukkoisuus, toistuvat silmätulehdukset, limaneritys, aivastelu, päänsärky, yskä ja äänen käheytyminen.

Homeoireet liittyvät yleensä rakennuksessa oleiluun ja lievittyvät sieltä poistuessa. Oireiden määrä ja voimakkuus vaihtelevat paljon, eikä ole yksiselitteistä tietoa siitä, kuinka pitkäkestoinen oleskelu homealtistuksessa aiheuttaa terveyshaittoja. Ei voida myöskään varmuudella määritellä sellaista turvallista sisäilman homeitiöpitoisuutta, jolloin oireita ei esiintyisi. Noin kolmasosa suomalaisista joutuu toisinaan tekemisiin kosteus- tai homevaurioituneen sisäilman kanssa.

Myös erilaiset mikrobit aiheuttavat sisäilman epäpuhtauksia. Ne voi aistia yleensä homeen tai maakellarin hajuna. Hiukkaset voivat olla niin sanottuja itiöitä tai tätäkin pienempiä. Rakennusten pinnoilla tai rakenteissa kasvavat mikrobit voivat joutua sisäilmaan jatkuvasti tai ajoittain esimerkiksi tietyllä säällä. Mikrobit vapauttavat ilmaan erilaisia yhdisteitä, joiden mittaaminen ja jäljittäminen voi olla haastavaa, koska pitoisuudet vaihtelevat ja niitä esiintyy myös ulkoilmassa.

Homeen haju voi aiheuttaa myös tuoksuyliherkkyyttä, jolloin allergiatestit eivät selitä reaktiota. Oireet ilmenevät muun muassa nenän vuotamisena, hengenahdistuksena ja päänsärkynä. Talvipakkasilla oireet ovat voimakkaampia.

NE/ZI/1710/0040