Joulu voi aiheuttaa allergiaa

Joulu on rentoutumisen ja yhdessäolon aikaa. Entä jos pelkkä ajatus joulusta tuoksuineen ja makuineen nostaa ihokarvat pystyyn? Allergisen ei kannata ottaa joulusta paineita vaan rakentaa omannäköinen joulunsa.

 

Joulun tuoksuja voi vähentää

Joulukukkien tuoksut voivat vaivata allergikkoja, tuoksuyliherkkiä ja astmaatikkoja. Erityisesti hyasintti ja joulutähti ovat herkästi allergisoivia. Joulukukkia valitessa voi yleensä luottaa omiin aisteihinsa, sillä oireita aiheuttavat todennäköisesti samat kukat kuin aiempinakin vuosina. Yleensä allergiselle sopivat joulukaktus, tulilatva, annansilmä, tulppaani tai amaryllis. Myös hajustetut kynttilät on hyvä unohtaa allergiaperheessä. Kynttilöiden polttaminen ylipäätään heikentää sisäilman laatua.

Kyläillessä tai vieraita kutsuessa tuoksujakin kannattaa käyttää maltillisesti, vaikka ne mielestäsi kuuluisivat juhlaan. Samaten lahjojen valinnassa kannattaa pidättäytyä kosmetiikasta ja hajustetuista tuotteista. Joulukuusta ei myöskään allergiaperheeseen kannata hankkia, varsinkin jos siitä on tullut oireita aiemmin.

Allergiselle sopiva menu

Joulupöydän antimista etenkin kala, äyriäiset ja pähkinät saattavat aiheuttaa voimakkaita reaktioita. Leivonnassa voi jättää pähkinät ja mantelit mahdollisuuksien mukaan pois, eikä pähkinäpurtavia kannata jättää ainakaan lasten ulottuville. Pähkinäallergiaa saattaa aiheuttaa mikä tahansa lajike, ja myös tuoteselosteen ”saattaa sisältää pähkinää” -teksti kannattaa ottaa vakavasti. Kalaruoat voi hyvin asettaa hieman muista tarjoiluista erilleen, ettei niitä joudu vahingossa allergisen lautaselle tai ruokia oteta epähuomiossa samoilla ottimilla.

Allergiaruokavalioiden huomioimiseksi kokin ei tarvitse ponnistella kahden edestä. Jos valmistaa kaikki ruoat allergisille sopivina, yleensä muukin seurue voi nauttia samoista pöydän antimista. Esimerkiksi Erimenu-palvelusta löydät vinkit maidottomaan, laktoosittomaan, gluteenittomaan munattomaan sekä soijattomaan ruokavalioon. Jouluherkkuja voit hakea palvelusta hakusanalla joulu tai suoraan ruoan nimellä.

Tumma suklaa sopii yleensä maitoallergiselle ja valkoinen kaakaoallergiselle. Lisäksi monissa suklaissa on pähkinään liittyvä varoitusteksti. Joulutunnelmaa voi luoda myös valmistamalla makeisia itse. Mausteista allergiaoireita aiheuttavat tyypillisesti kaneli, inkivääri ja kardemumma. Alkoholijuomat, glögit ja liköörit saattavat allergisoida sisältämiensä mausteiden, viljojen tai väri- ja säilöntäaineiden vuoksi.

Varaudu allergiaan

Joulunvietosta ei kannata ottaa ylimääräistä stressiä vaan luoda omat jouluperinteensä. Jouluksi voi valmistaa muutakin kuin perinneruokaa tai askarrella perheen kanssa itse kuusen ja koristeet vaikkapa ikkunaväreillä.

Kotiin tai kyläreissulle kannattaa varata riittävästi allergialääkkeitä, sillä apteekit saattavat olla osan joulunpyhistä suljettuina. Jos olet menossa kylään, varaudu kertomaan allergioistasi etukäteen. Mikäli tarvitset adrenaliini-injektoria, tarkasta, ettei se ole vanhentunut, ja pidä injektoria aina saatavilla.

Joulu on juhlan aikaa ja rajoitteet eivät yleensä vaivaa allergista itseään, sillä hän on tottunut niihin. Suodaan myös toisillemme rentouttava ja allergiaton joulu.

NE/ZI/1710/0040a