Katupölystä kärsivät kaikki – erityisesti allergiset

Kevät on ihanaa aikaa, mutta sen huono puoli on hampaissa narskuva katupöly. Liikenteen ja tuulen hengitysilmaan nostattama katupöly tekee ikävän olon silmiin ja kurkkuun. Katupöly aiheuttaa lähes kaikille ärsytysoireita, mutta erityisesti siitä kärsivät allergikot ja astmaatikot.

 

Katupölyä esiintyy isojen kaupunkien lisäksi myös pienissä kuntakeskuksissa ja taajamissa. Kansainvälisessä vertailussa Suomen ilma on ollut hyvä, mutta on meilläkin ilmansaasteita.

Joka vuosi katujen puhdistaminen ottaa oman aikansa, ja se on hyvin aluekohtaista. Talvi on myös saattanut olla vähäluminen, mikä vaikuttaa hiekan määrään. Tosin katupöly ei suinkaan ole vain hiekan pölyä vaan suurimmalta osin hienoksi jauhautunutta asfalttia, joka sisältää nokihiukkasia, autojen jarruista irtoavaa materiaalia sekä maaperän mikrobeja. Sen hengittäminen ei ole hyväksi kenellekään – varsinkaan lapsille, vanhuksille ja hengityssairaille. Herkkiä väestöryhmiä katupölyn vaikutuksille ovat myös sepelvaltimotautia, keuhkoahtaumatautia ja sydämen vajaatoimintaa sairastavat henkilöt.

Katupöly voi pahentaa allergista nuhaa

Katupölyn aiheuttamia yleisimpiä oireita ovat silmien kutina, kirvely ja nuha sekä yskä. Katupöly myös vahvistaa siitepölyallergikon oireita. Yleisesti ulkoilman saasteet saattavat pahentaa allergisen nuhan oireita. Mitä allergisempi on, sitä enemmän oireita ilmenee. Katupölyn seassa on myös pienhiukkasia, jotka voivat kulkeutua keuhkorakkuloihin saakka. Astmaatikoille katupölyn hengittäminen tarkoittaa joskus jopa sairaalakäyntiä.

Katupölyn aiheuttamiin oireisiin voi varautua seuraamalla Ilmatieteenlaitoksen ilmanlaatu.fi -sivua, jossa kerrotaan PM10-tilanne eli katupölyyn ja karkeisiin hiukkasiin liittyvä varoite.

Suojaa itsesi pölyltä

Hyvä tapa suojautua katupölyltä on P2- tai P3-hengityssuojain, jollaisen voi hankkia esimerkiksi apteekista. Hengityssuojaimia ei kannata käyttää, jos sairastaa keskivaikeaa/vaikeaa astmaa, keuhkoahtaumatautia tai kroonista sydän- ja verisuonitautia. Katupölyltä voi myös välttyä tekemällä arjen valintoja. Voimakkaasti liikennöityjen katujen sijaan voi valita rauhallisempia alueita. Kotiin, autoon ja työpaikalle voi asentaa hiukkassuodattimet tuloilmaventtiileihin ja ilmanvaihtokoneisiin. Ikkunatuuletusta kannattaa välttää tai asettaa pölysuodatin
tuuletusikkunaan.

Nenähuuhtelukannulla voi myös saada helpotusta jo alkaneisiin oireisiin, kuten kuivuneisiin limakalvoihin ja nenän karstaisuuteen. Satunnaisesta nenän tukkoisuudesta kärsivä voi saada helpotusta oireisiin apteekissa myytävistä antihistamiinilääkkeistä ja allergianenäsuihkeista.

Vähennä pölyä omalla toiminnalla

Jokainen voi myös omalla toiminnallaan vähentää katupölyn määrää. Yksi keino on välttää autoilua tai edes vähentää sitä suosimalla joukkoliikennettä. Kadun puhdistamisen aikaan kannattaa siirtää oma auto ajoissa pois kadulta. Auton omistajan tulisi suosia kitkarenkaita. Ennakoivalla ajotavalla myös säästää autoa ja vähentää katupölyn määrää. Myös puhdistamalla auton raitisilmasuodattimien voi sisälle tulevaa ilmaa suodattaa.

NE/ZI/1802/0017a