Kesä on ihanaa juhlien aikaa. Sesonkiin mahtuu valmistujaisia, häitä, rippijuhlia ja syntymäpäiviä ja mikä parasta, sään salliessa voi juhlia myös ulkosalla. Huomioimalla nämä vinkit voi kesän tapahtumista nauttia allergioista huolimatta, olitpa juhlien järjestäjänä ja osallistujana.

Kun järjestät kesäjuhlia

Kehota vieraitasi ilmoittamaan rohkeasti etukäteen mahdollisista ruoka-allergioista, erikoisruokavalioista ja muista rajoitteista. Ruoka-aineallergiat ja erityisruokavaliot ovat niin yleisiä, että ne on hyvä huomioida juhlatarjoilussa. Hyvä lähtökohta on, että kaikille löytyy jotain sopivaa syötävää ruokapöydästä ja ruuasta voi nauttia turvallisin mielin.

Ruoka-allergioiden kirjo on laaja ja niiden oireet ovat erilaisia – lievästä huulten kutinasta vakaviin jopa henkeä uhkaaviin reaktioihin. Joskus allerginen voi saada oireita jo pelkästään allergisoivan ruuan hajusta.

Merkitse juhlapöydässä lapuilla allergiaa aiheuttavat ainesosat sekä erikseen ne ruuat, jotka ovat tarkoitettu erityisruokavaliota noudattaville. Jos vieraiden joukossa jollakin on vakava ruoka-allergia, hänelle oireita aiheuttavat ruuat on valmistettava ja tarjoiltava erillään muista ruuista. Varmista tällöin myös, että ottimet pysyvät erillään.

Kun menet vieraaksi kesäjuhliin

Ilmoita juhlien järjestäjälle mahdollisista erikoisruokavalioista ja yliherkkyyksistä etukäteen. Näin juhlien järjestäjä voi huomioida sinut paremmin.

Kesäjuhlat voivat olla tukalia siitepölyallergikoille. Jos kuulut heihin, varaudu ottamalla mukaasi riittävästi allergialääkettä. Koivulle allergisten on hyvä tietää, että oireita saattavat aiheuttaa myös jotkin ruoka-aineet. Kyse on niin sanotusta ristiallergiasta. Yli puolet koivuallergisista saa oireita myös kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä.

Jos juhlat ovat ulkosalla, siitepölyallergian oireita voi ilmaantua todennäköisemmin. Lisäksi usein kiusana ovat hyttyset. Lähes kaikki saavat hyttysen pistosta pienen paukaman, mutta hyönteispistoille herkistyneillä allergiset reaktiot  ovat voimakkaampia ja ne kestävät tavallisesti kauemmin. Hyttysiltä voi suojautua riittävällä vaatetuksella ja hyttyskarkotteilla.

Vaikka allergia on toisinaan kiusallinen juhlaseuralainen, oireita voi helpottaa itsehoitotuotteilla, kuten antihistamiineilla tai nenäsuihkeilla. Voimakkaiden oireiden ilmetessä kannattaa kuitenkin käydä lääkärin vastaanotolla. Allergiaa tai ei, muista nauttia kesäjuhlista hyvillä mielin!

FI-N-ZI-ALY-1900002