Kesällä pistää – hoida hyönteisallergia

Hyönteisten pistot kuuluvat kesään ja syksyyn. Lentävistä hyönteisistä yleisimmin allergiaa aiheuttavat hyttyset, mutta pistiäistenkin puremat voivat saada aikaan reaktioita.

 

Suomessa elää noin 40 hyttyslajia, joista äkäisimmät lajit ovat metsähyttynen ja korpihyttynen. Allergiareaktioita hyttysistä tulee noin 90 prosentille väestöstä, mutta heistä vain 10 prosenttia lasketaan todellisiksi allergikoiksi. Jos on koko kesän ollut hyttysten keskellä, voi myös luontaisesti siedättyä jollekin tietylle hyttyslajille. Allergiaa aiheuttavat yleisimmin metsähyttynen, rämehyttynen ja lintuhyttynen.

Yleensä hyttysallergian oireet ilmenevät ensin nokkosihottumana, joka lähtee pois muutamassa tunnissa. Reaktiota voi hoitaa kortisonivoiteella tai antihistamiinia sisältävällä puikolla. Suun kautta otettava antihistamiini auttaa nokkosihottumaan, erityisesti jos sen ottaa ennen pistosta. Joskus allergiareaktio voimistuu vuorokauden kuluessa ja saattaa kestää päiviä tai jopa 1–2 viikkoa. Tavallisesti reaktiot ovat voimakkaimmillaan alkukesällä hyttyskauden alussa.

Pistiäisetkin aiheuttavat allergisia reaktioita

Pistiäisen, kuten kimalaisen, mehiläisen tai ampiaisen pörrätessä ympärillä olisi hyvä pysytellä rauhallisena, koska huitominen voi saada pistiäisen tuntemaan olonsa uhatuksi. Pistiäiset pistävät kuitenkin harvoin ja pääasiassa puolustaakseen itseään. Esimerkiksi kimalainen ei pistä, ellei sen päälle astuta. Jos mehiläinen on päässyt pistämään, pitää pistin poistaa pinseteillä mahdollisimman pian, koska sen mukana on vielä myrkkyä sykkivä pussi. Pistoskohtaa ei kannata painella, ettei myrkky leviä. Ampiaisen pistintä ei tarvitse erikseen poistaa, koska se irtoaa iholta hyönteisen mukana.

Pistoksen myrkky aiheuttaa lähes kaikille jonkinlaisen myrkytysreaktion, paikallisen punoituksen ja turvotuksen. Allergisessa reaktiossa turvotus kuitenkin leviää laajalle. Useat saavat nokkosihottuman tai jopa anafylaktisen reaktion. Lievät ihoreaktiot hoituvat kylmällä kääreellä ja kortisonivoiteella, mutta anafylaktisen reaktion ensiavuksi tarvitaan adrenaliiniruisku.

Jos pistoksen on saanut alle 2-vuotias tai heikkokuntoinen iäkkäämpi ihminen, kannattaa hakeutua päivystykseen. Voimakkaasta reaktiosta kertoo myös se, että pistoksen kohdalla oleva iho turpoaa kokonaan. Jos oireet lisääntyvät nopeasti ja pistoksia on useita tai ne kohdistuvat päähän, kannattaa hakeutua ensiapuun.

Vaatetus on paras suoja

Hyttyset tulevat iholle hengityksestä ja kehosta huokuvan hiilidioksidin, kosteuden ja lämmön perusteella. Siksi ensisijaisena suojautumiskeinona on peittävä vaatetus. Suojana voi myös käyttää hyttyskarkotteita, joiden suoja kestää 2–3 tuntia. Pistiäisiä houkuttelevat tuoksut ja värikkäät vaatteet, joten niiden käyttöä kannattaa hillitä. Avojaloin kävelemistä olisi myös hyvä välttää, ja autoa ajaessa kannattaa sulkea ikkunat.

NE/ZI/1802/0017c