Lapsiperheen elämää allergian kanssa

Vaikka allergiat ovat varsin yleisiä, allergioiden hoito ja yllättävä puhkeaminen saattavat tuntua raskailta lapsiperheen elämässä. Miten allergiat näkyvät perhearjessa?

 

Taipumus allergiaan on usein perinnöllistä, joten vanhemmilla saattaa olla kokemusta allergian hoidosta. Joskus lapsen allergia tulee täytenä yllätyksenä, ja silloin siihen voi olla vaikeampi sopeutua. Vanhemman huoli lapsen oireista on usein suuri ja tilanne voi herättää paljon kysymyksiä.

Lapsen oireita kannattaakin kuunnella herkästi, sillä allergia oireilee usein paitsi ihottumana, kutinana, hengenahdistuksena, myös maha- ja suolisto-oireina tai levottomuutena. Allergiat voivat vaikuttaa myös lapsen kasvuun ja kehitykseen tai lisätä esimerkiksi astman todennäköisyyttä.

Suhtaudu ruoka-aineallergiaan vakavasti

Noin 5–8 %:lla suomalaisista lapsista esiintyy ruoka-aineallergioita. Yleisimpiä allergisia oireita aiheuttavia ruoka-aineita ovat kananmuna, maito ja vehnä. Joskus myös kala, äyriäiset ja pähkinät voivat aiheuttaa oireita.

Hoitopaikassa, koulussa ja ystävien kanssa on hyvä keskustella allergioista yllättävien tilanteiden varalta. Kyläillessä kannattaa mainita ruoka-ainerajoituksista ja pitää varmuuden vuoksi omat eväät mukana, ellei isäntäväelle allergiaruokavalion noudattaminen ole tuttua. Maitoallergiselle lapselle voi tarjota suklaan sijaan vaikkapa hedelmiä tai marjoja, ja pakastimeen kannattaa valmistaa allergiselle sopivia herkkuja valmiiksi.

Ruoka-aineallergiaa voidaan tutkia allergiatestein tai altistuskokein, mutta mitään ruoka-ainetta ei kannata välttää varmuuden vuoksi. Jos oireet ovat lieviä, ruoka-ainetta voi nauttia varovasti oireiden sallimissa rajoissa. Onneksi suuri osa lasten ruoka-aineallergioista paranee tai lievenee kouluikään mennessä.

Allergiaan sopeutuu

Lemmikin hankkimista allergiaperheeseen on syytä harkita tarkkaan. Eläimelle herkistymistä ei voi ennustaa allergiatesteillä eikä täysin allergisoimatonta kissa- tai koirarotua ole. Lievät oireet voivat siedättyä, jos perheessä on lemmikki, mutta hengitystieoireisiin tulee aina suhtautua vakavasti.

Jos lapsella ei ole vakavia allergiaoireita, lähes kaikkea voi tehdä ja kokeilla sietokyvyn rajoissa. Sietokykyä voi parantaa ulkoilemalla, retkeilemällä tai tutustumalla eläimiin vähitellen esimerkiksi kyläillessä. Riippuen allergiasta, usein itsehoidoksi riittää allergisoivien asioiden välttäminen ja antihistamiinilääkitys. Jos oireet ovat vakavia, tulee aina hakeutua ripeästi lääkäriin.

Vaikka allergiat tuovat mukanaan monia haasteita lapsiperheille, niistä selviää useimmiten valmistautumalla tilanteisiin etukäteen. Matkaillessa kiperiä tilanteita voi tulla esimerkiksi kielimuurista tai kohdemaan erilaisista tavoista suhtautua allergioihin.

Matkaillessa voi kannattaa muistaa seuraavat konstit:
– Lataa käännösohjelma puhelimeen tai ota sanakirja mukaan matkalle.
– Pakkaa mukaan omia eväitä.
– Selvitä turvalliset ruokapaikat etukäteen.
– Hanki reissuun riittävästi allergialääkkeitä ja tarvittaessa adrenaliini-injektori.

NE/ZI/1812/0036