Norkko-palvelu mullisti siitepölytiedotuksen

Turun yliopiston aerobiologian laitos on seurannut ilman siitepölypitoisuuksia jo 40 vuoden ajan. Pitkän kokemuksen pohjalta syntyi maailmanlaajuisesti innovatiivinen Norkko-siitepölypalvelu. Mullistavan palvelusta tekevät alueittain jaetut tarkat ennusteet, jotka helpottavat siitepölyallergikkojen arkea.

 

Siitepölypalvelun nimi norkko tarkoittaa puun kukintoa. Norkot muodostuvat puihin jo kukintaa edeltävänä kesänä odottamaan seuraavaa kevättä ja kukinnan alkamista. Norkoista voi päätellä seuraavan kesän siitepölymäärän – tosin ainoastaan koivun norkoista voidaan ennustaa sen määrä niin aikaisessa vaiheessa.

Ennusteen saaminen on Norkko-siitepölypalvelun avulla helpompaa, sillä se kertoo aina ajan tasalla olevan tilanteen ja ennusteen. Palvelusta voi nähdä alueellisesti, onko lähiseudullasi vähän, kohtalaisesti vai runsaasti siitepölyä. Näin siitepölyallergikko osaa varautua oireisiin ja aloittaa lääkityksen ajoissa.

Norkko-palvelu tiedottaa koivun, lepän, heinän ja pujon siitepölymäärät sekä Cladosporium- ja Alternaria-homeitiöiden määrät. Palvelun vyöhykekartasta voi nähdä vuorokauden keskimääräisen siitepölytilanteen ympäri Suomea. Uusi palvelu on ollut maailmanlaajuisestikin innovatiivinen ja mullistava, koska se on voinut luoda entistä tarkempia ennusteita.

Tulkinnat tehdään yhteistyönä

Siitepölypalvelua tuottava Turun aerobiologian yksikkö tutkii eliöperäisiä ilmassa esiintyviä hiukkasia, kuten siitepölyhiukkasia, itiöitä, mikrobeja ja allergiaa aiheuttavia valkuaisaineita. Norkko-tiedotuspalvelu julkaistiin aluksi lääkäreiden ja allergiahoitajien testikäyttöön kolme vuotta sitten.

Ennusteiden tekemiseen hyödynnetään siitepölyn kulkeutumismallia, säämalleja ja ajantasaisia siitepölyhavaintoja. Siitepölytiedotteen tekemiseen tarvitaan sekä aerobiologista että meteorologista tulkintakykyä. Norkko-tiedotuspalvelu tuotetaan yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa.

Norkko-palvelu eri alustoilla:

  • Norkko.fi » päivittää vuorokauden siitepölyn keskiarvot arkipäivisin. Pidempi kirjoitettu ennuste päivitetään keskiviikkoisin ja perjantaisin.
  • App.norkko.fi » on mobiililaitteille kehitetty sovellus, josta voi tarkistaa oleskelupaikkakunnan ja kaupunginosan siitepölytilanteen parhaimmillaan kahden tunnin tarkkuudella. Ennuste on yhden tai enimmillään kahden päivän ajalle.

 

Muista, että Zyrtec julkaisee Norkon siitepölyennusteen www-sivuillaan ja Zyrtec Suomi Facebookissa viikoittain.

NE/ZI/1802/0017