Pinna kiristyy, kun allerginen nuha vain jatkuu

Monilla allerginen nuha on ikävä kumppani, josta on vaikea päästä eroon. Tukkoinen olo, nenän valuminen, kutiaminen ja silmäoireet jatkuvat päivästä toiseen – eikä vain siitepölyaikana vaan monilla ympäri vuoden. Ei ihme, että jatkuva allerginen nuha voi nakertaa hermoja, sosiaalista elämää ja työn tehokkuutta.

 

Jatkuvasta allergisesta nuhasta puhutaan silloin, kun sen oireita esiintyy neljänä päivänä viikossa vähintään kuukauden ajan. Siihen voi liittyä myös liitännäissairauksia, esimerkiksi astmaa ja atooppista ihottumaa. Allergista nuhaa kärsivistä noin 60 prosenttia kärsii jatkuvasta allergisesta nuhasta.

Allergisesta nuhan laukaisevia tekijöitä on vaikea välttää elinympäristössämme. Jokaisen on pakko hengittää, ja ilman mukana hengitysteihin virtaa allergiaa aiheuttavia ainesosia. Kausiluonteisten siitepölyjen lisäksi oireita voivat aiheuttaa ympäri vuoden huonepöly, lemmikit ja kotieläimet sekä kasviperäiset allergeenit. Myös esimerkiksi ulkoilman katupöly ja ilman epäpuhtaudet voivat laukaista allergisen nuhan oireita.

Allerginen nuha häiritsee unta ja syö elämänlaatua

Allergisen nuhan oireet ja sen vaikutukset mielialaan vaikuttavat herkästi myös päivittäiseen työhön ja tuottavuuteen. Allergian vaikutuksia usein aliarvioidaan ja vähätellään.

Osa allergikoista kärsii uniongelmista ja hengitysvaikeuksista. Jopa lähes puolet allergista nuhaa sairastavista on kokenut vaikeuksia työelämässä. Oireet heikentävät keskittymiskykyä, vähentävät työn tuottavuutta ja aiheuttavat sairaspoissaoloja. Vastaavasti myös koulua käyvien suorituskyky voi heikentyä.

Kun allerginen nuha pitkittyy, se voi alkaa vaikuttaa vahvasti omiin tunteisiin ja mielialaan. Pinnalle nousee uupumuksen, kiusaantuneisuuden ja ärtyneisyyden tunteita. Allergiseen nuhaan on raportoitu liittyvän myös ahdistuneisuutta ja masennusta. Kaikki nämä vaikuttavat myös sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Etsi helpottavaa omahoitoa tai pyydä apua lääkäriltä

On tutkittu, että EU:n alueella allergiasta kärsivistä jopa 90 prosenttia on riittämättömästi hoidettuja tai allergiaoireita ei hoideta lainkaan.

Allergisen nuhan perusoireina pidetään nenän vuotamista, tukkoisuutta ja kutiamista sekä aivastelua. Usein esiintyy samanaikaisia oireita myös silmissä.

Oireiden hoito perustuu lääkkeettömiin hoitoihin, kuten keittosuolahuuhteluun, oireenmukaiseen lääkehoitoon ja siedätyshoitoon.

Useimmiten antihistamiini auttaa allergiaoireisiin. Allergisen nuhan hoitoon nenäsumutteet (esim. nenäkortisonivalmisteet) helpottavat puolestaan nenän tukkoisuutta. Kromonivalmisteita voi kokeilla lievien silmä- ja hengitysoireiden hoitoon. Jos itsehoito ei auta, on hyvä hakea apua lääkäriltä.

Allergista nuhaa ei kannata jättää hoitamatta, sillä onnistuneen hoidon vaikutukset voivat näkyä parantuneena elämänlaatuna.

 

FI-P-ZI-ALY-1900003