Puhdas ilma helpottaa pölyallergiaa
Pölyallergiasta puhutaan usein, kun tavallisen huonepölyn katsotaan aiheuttavan allergisia oireita. Toisaalta pölyä pidetään ennemminkin ärsykkeenä kuin allergisten reaktioiden aiheuttajana.
Terveellinen, puhdas ja raikas hengitysilma ehkäisee allergioita ja sairauksia. Pöly on yksi terveyshaittoja aiheuttavista sisäilmatekijöistä, jotka limakalvoja ärsyttäessään voivat lisätä riskiä sairastua hengitystieinfektioihin sekä astmaan.
Eniten sisäilmassa allergisoivat eläinten ihosta irtoava hilse ja pöly sekä homesienet, kun taas pölypunkit ja viherkasvit vähemmän. Suomessa pölypunkkeja on harvassa. Eteläisissä maissa on niille otollisemmat lämpöiset ja kosteat olosuhteet. Pölypunkit voivat aiheuttaa allergisia oireita, kuten nuhaa, silmäoireita, astmaa ja ihottumaa.
Pölyä on monessa muodossa
Huonepöly koostuu ihmisten ja eläinten hilseestä, ruokapölystä, kasvi- ja hyönteispölystä, rakennus- ja sisustusmateriaalien hiukkasista, tekstiilikuiduista, kosmetiikasta ja bakteereista. Jos silmä-, nenä-, keuhko- tai iho-oireita ilmaantuu aina tietyissä paikoissa tai tiettyjen ihmisten keskuudessa, on pölyallergia mahdollinen.
Siitepölykautena huoneilmaan kantautuu siitepölyä, keväisin katupölyä ja muita pienhiukkasia esimerkiksi liikenteestä ja lämmityksestä. Ulkoilman homeitiöt pääsevät ilmanvaihdon mukana sisälle erityisesti kesäisin.
Pölyallergiaa epäilevän kannattaa kääntyä lääkärin puoleen ja seurata missä ja milloin oireita ilmenee.
Pidä huolta hengitysilmasta
Hyvä sisäilma on ihmisen terveydelle yhtä tärkeää kuin puhdas juomavesi. Sisäilma vaikuttaa terveyden lisäksi myös viihtyvyyteen. Ilmanlaatuun voi itse vaikuttaa huolehtimalla säännöllisestä siivouksesta, riittävästä ilmanvaihdosta, sopivasta lämpötilasta ja valitsemalla mahdollisimman vähän pölyäviä sisustusmateriaaleja.
Pölyn leviämistä ulkoa sisälle voi vähentää siivoamalla erityisesti eteistiloja, laittamalla ikkunoihin suodattimet, huolehtimalla mahdollisen ilmanvaihtokoneen ja auton puhtaudesta sekä suodattimien vaihdosta. Myös ilmanpuhdistimista voi olla hyötyä.
Kodin tekstiilit ja vuodevaatteet on syytä pitää puhtaina pesemällä ne säännöllisesti 60 asteessa 1–2 viikon välein. Vuodevaatteita ei kannata hankkia kierrätettyinä. Pölypunkkien torjumiseksi tekstiilit kannattaa viedä joko ulos pakkasella tai saunaan riittävän korkeaan lämpötilaan ja imuroida tämän jälkeen.
NE/ZI/1706/0029