Puhdasta pyykkiä allergiakotiin

Pyykinpesu kuuluu jokaisen arkeen, mutta allergiakodissa siihen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Tekstiileihin ja pesuaineisiin liittyy monia allergian tai herkistymisen riskejä.

 

Allergia- ja astmaperheissä suositaan tutkimusten mukaan hajusteettomia pesuaineita. Hajusteettomien pesuaineiden suosio on kasvussa myös muiden kuin allergisten keskuudessa, sillä tietoisuus tuoksuyliherkkyydestä ja kemikaalikuormasta lisääntyy kaikkien kuluttajien keskuudessa.

Hajusteilla ei ole mitään tekemistä pyykin puhtauden tai raikkauden kanssa ja herkimmät voivat saada ikäviä oireita niistä. Esimerkiksi tuoksuyliherkät saavat hajusteista oireita. Tuoksuyliherkkyyden syntyä ei täysin tunneta, mutta se ei ole allergiaperäinen reaktio. Tuoksuherkkyys tarkoittaa elimellisiä oireita kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia, jotka aiheutuvat erilaisista tuoksuista ja hajuista.

Pese huolella, vältä oireet ja allergia

Nestemäinen pesuaine on suositeltavaa herkkäihoiselle, koska se huuhtoutuu tekstiileistä paremmin. Pesuaineen oikea ja maltillinen annostelu sekä riittävän korkeat pesulämpötilat takaavat puhtaan pyykin. Ympäristötietoisuus on onneksi lisääntynyt myös pyykinpesussa, mutta ekologiset pikaohjelmat ja matalat alle 60 asteen lämpötilat eivät välttämättä aina riitä kaiken pyykin puhdistumiseen.

Allergisen ja herkkäihoisen kannattaa suosia allergiatunnuksella merkittyjä pesuaineita ja välttää huuhteluainetta. Joissain pesukoneissa on lisähuuhteluohjelma, josta voi olla hyötyä. Tekstiilien valmistuksessa käytettävät kemikaalit voivat aiheuttaa ärsytystä ja allergisia iho-oireita joutuessaan kosketuksiin ihon kanssa esimerkiksi vaatteiden kautta. Tällaisia ärsyttäviä aineita ovat formaldehydi, väriaineet, kromiyhdisteet tai antimikrobiset aineet kuten biosidit. Kun pesee uudet kodintekstiilit ja vaatteet aina ennen käyttöä, lähtevät mahdolliset viimeistelyaineet pois kuiduista.

Ehkäise pölyämistä

Pyykinkuivausta ja vaatteiden tuulettamista ulkona tulee välttää siitepölykauden aikana, koska pöly tarttuu tekstiileihin ja kulkeutuu sisään. Pyykkiä voi Suomessa kuivattaa sisällä huoletta. Kun huolehditaan sisätilojen riittävästä ilmanvaihdosta ja lämmityksestä tai käytetään kuivausrumpua, saadaan pyykki kuivaksi tehokkaasti ja terveellisesti. Kuivausrummussa myös ylimääräinen tekstiilipöly irtoaa. Kuivuneen pyykin silitys tai mankelointi ei tee siitä ainoastaan mukavan tuntuista, vaan ehkäisee tekstiilien pölyämistä.

Allergiaperheessä vuodevaatteet kannattaa vaihtaa tavallista useammin. Allergeenit saa pois iholta ja hiuksista käymällä iltaisin suihkussa, jolloin ne eivät kantaudu sänkyyn ja unia häiritsemään.

NE/ZI/1707/0031