Pujon kukinta ajoittuu heinäkuulle

Tiesitkö, että yhdessä pujon mykerössä kehittyy noin 75 000 siitepölyhiukkasta? Heinä–elokuussa kukkiva pujo on heinien ja koivun ohella yksi Suomen luonnon allergisoivimmista kasveista.

 

Moni meistä mieltää heinäkuun nimenomaan heinäkasvien aiheuttamaksi allergiapiinaksi, mutta myös pujo tekee oman osuutensa allergiaoireiden aiheuttajana, sillä se allergisoi noin 5 %:ia väestöstä.

Pujon kukinta alkaa tavallisesti heinäkuun puolivälissä, ja runsaimmin pujon siitepölyä on ilmassa heinä–elokuun vaihteessa. Allergisen kannattaa kuitenkin varautua pitkään kestävään kukintaan, sillä pujon siitepöly voi kiusata aina syyskuulle saakka. Tarkista siitepölykauden kukinta-ajat.

Pujo allergisoi suuressa osassa Suomea

Pujo on yleinen kasvi Etelä-Suomesta Oulun tienoille asti. Kaikkein pohjoisimmassa Suomessa pujoa ei kuitenkaan tavata juurikaan. Pujo on monivuotinen ruoho, joka kasvaa tyypillisesti joutomailla tienvarsilla, ratapihoilla, pellonreunoilla, niityillä sekä järven- ja merenrannoilla.

Pujon siitepöly ei allergisten onneksi lennä kovin pitkälle, ja onkin tavallista, että allergiaoireita saa vain kasvin lähettyvillä. Pujokasvustojen leikkaaminen tai kitkeminen lähialueilta vähentää siitepölymääriä ja voi siten helpottaa allergiaoireita.

Ennen kuin pujon kukinta alkaa heinäkuun puolessa välissä, se kannattaa kitkeä pois oman kodin lähettyviltä. Koska pujo voi aiheuttaa allergisen reaktion myös iholla, on hyvä muistaa laittaa hanskat käteen.

Pujon sukulaiskasvit voivat aiheuttaa ristiallergiaa

Monille pujoallergisille oireita aiheuttavat lisäksi pujon sukulaiskasvit, kuten päivänkakkarat tai voikukat, joissa on samoja allergeeneja kuin pujossa. Pujon etäisempi sukulainen marunatuoksukki on Suomeen levinnyt vieraslaji, joka kukkii tavallisesti elo–syyskuussa.

Allergisen kannattaa myös välttää tiettyjä pujon ristiallergeeneja. Tällaisia ruoka-aineita ovat muun muassa persilja, selleri, valkosipuli, kamomilla, raaka porkkana, fenkoli, hunaja tai jotkin mausteet, kuten anis, korianteri tai kumina. Lue lisää ristiallergiasta.

FI-P-ZI-ALY-1900021