Ristiallergiat kiusaavat kesäisin
Ristiallergia merkitsee siitepölylle allergisen henkilön taipumusta oireilla myös ravintoaineille, joissa on samankaltaisia proteiineja allergian aiheuttajan kanssa. Jos saat allergiaoireita omenasta kesäisin, kyseessä ei siis välttämättä ole itsenäinen ruoka-aineallergia. Oireita ilmenee yleensä siitepölykaudella, mutta ei välttämättä muulloin. Puhutaan myös ristiin reagoimisesta.
Ristiallergioita aiheuttavat yleensä samaan ryhmään kuuluvat hedelmät, vihannekset ja mausteet tietyn siitepölyn kanssa. Tunnetuin ristiallergiaryhmä ovat koivun siitepöly ja monet hedelmät, juurekset, palkokasvit ja pähkinät. Toiseen, melko yleiseen ryhmään kuuluvat pujo, selleri, porkkana ja monet sarjakukkaisiin kasveihin kuuluvat mausteet.
Ristiallergioita esiintyy sekä aikuisilla että lapsilla. Lapsilla herkkyys ristiallergioille kasvaa kahdesta vuodesta ylöspäin. Noin kaksi kolmasosaa koivulle allergisista suomalaisista reagoi myös yhteen tai useampaan tuorevihannekseen. Heinien ja pujon aiheuttamat ristiallergiat ovat harvinaisempia.
Ristiallergian oireita ovat lähinnä kutina ja turvotus suun, nielun ja huulten alueelle. Turvotus on harvoin voimakasta ja suuoireet häviävät itsekseen noin puolessa tunnissa.
Vatsa- ja iho-oireet ovat harvinaisia. Vatsa saattaa oireilla puolikin vuorokautta. Ihokosketus, kuten hedelmien kuoriminen, voi aiheuttaa kutinaa ja punoitusta, jopa nokkosihottumaa. Ihottuma saattaa oireilla yhdestä kolmeenkin viikkoa, mutta sitä voidaan helpottaa kortikoidi- ja kalsineuriiniestäjävoiteilla.
Yleensä ruoka-aineiden käsittely kuten kypsennys tai pakastaminen vähentävät niiden allergisoivuutta. Tämä ei kuitenkaan koske pähkinöitä. Joidenkin hedelmien ja juuresten sisältämä LTP eli lipidienkuljetusproteiini pilkkoutuu erittäin huonosti kypsennyksessä ja pakastuksessa. Niitä kutsutaan panallergeeneiksi ja ne saattavatkin aiheuttaa vakavia allergiareaktioita, jopa anafylaksiaa.
Aina ristiallergioita ei voida todeta kaupallisilla allergiatesteillä, silloin täytyy turvautua muihin diagnostisiin keinoihin. Tarvittaessa voidaan järjestää välttämis- ja altistuskokeita myös kotona. Ristiallergian oireista ei kuitenkaan tule huolestua, mutta niiden olemassaolo on hyvä tiedostaa. Itsenäiselle välttämisdieetille ei kannata ryhtyä, elleivät oireet ole vakavia.
NE/ZI/1605/0008g