Syksy on sopiva aika aloittaa siedätyshoito
Jos kesän siitepölykausi on ollut vaikea, syksyllä voi pohtia mahdollisen siedätyshoidon aloittamista. Siedätyshoitoa annetaan allergiseen nuhaan, jos oireisiin eivät riitä tavalliset allergialääkkeet. Syksyllä aloitettu hoito helpottaa oireita yleensä jo seuraavana kesänä.
Siedätystä annetaan siitepöly-, pistiäis- ja joskus ruoka-aineallergiaan. Jos ammattinsa puolesta eläinten kanssa tekemisissä oleva tai vaikkapa opaskoiraa tarvitseva henkilö allergisoituu, hänelle voidaan antaa siedätyshoitoa myös eläinallergiaan. Lapselle voidaan antaa siedätyshoitoa eläinallergiaan, jos hän oireilee jopa muiden mukana lemmikeistä tuleville allergeeneille. Siedätyshoitoa ei anneta siksi, että perheeseen voisi hankkia lemmikin.
Pitkä prosessi
Siedätyshoito vaatii jopa 3—5 vuoden sitoutumista. Ennen hoidon aloitusta lääkäri ja hoitaja käyvätkin läpi toteutukseen, tehoon, ennusteeseen ja mahdollisiin haittavaikutuksiin liittyviä tekijöitä. Hoidon aikana mahdollisia haittavaikutuksia on seurattava ja kirjattava ne ylös. Lääkäri voi määrätä kortisonilääkkeitä ja adrenaliinikynän, jos vaikeita reaktioita ilmenee.
Siedätyshoito voidaan aloittaa vähintään viiden vuoden ikäisille lapsille. Hoidon aloittamisen esteenä voivat olla raskaus, vaikea ja huonossa hoitotasapainossa oleva astma tai muu vakava sairaus.
Pistokset tai tabletit
Hoito annetaan joko pistoksina tai kielenalustabletteina. Ruoka-ainesiedätyksessä annetaan allergisoivaa ruoka-ainetta kasvavina annoksina. Sekä pistos- että tablettihoidossa ensimmäinen hoitokerta tehdään aina valvotuissa oloissa vakavien allergiareaktioiden varalta. Hoitopaikkaan jäädään seurantaan noin 30—60 minuutiksi.
Pistos annetaan yleensä olkavarteen kasvavin annoksin, kunnes saavutetaan tehokas ja hyvin siedetty ylläpitoannos. Pistoksen jälkeen voi esiintyä paikallista punoitusta ja turvotusta tai yleisreaktioita kuten ihon ja silmien kutinaa, nokkosihottumaa, yskää, astmaa tai väsymystä. Pistospäivinä tulee välttää rasittavaa liikuntaa, saunomista ja alkoholinkäyttöä. Hoitoon otetaan mukaan oma antihistamiinilääke ja kortisonivoidetta sekä tarvittaessa adrenaliinikynä ja keuhkoputkia avaava lääke.
Tabletit puolestaan otetaan päivittäin kotona. Tabletti laitetaan kokonaisena kielen alle ja annetaan liueta. Haittavaikutuksena voi olla nielun ärsytys, aivastaminen, suun- ja korvien kutina, suun turvotus tai ihon kutina. Vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisempia. Hoidon aikana voi käyttää antihistamiinia haittavaikutusten vähentämiseksi.
Siedätyshoidon tulokset
Siedätyshoidolla allergiaoireet yleensä vähenevät tai loppuvat jopa vuosiksi. Samalla lääkkeiden ja lääkärikäyntien tarve vähenee. Hoito vaatii kuitenkin sitoutumista ja siitä aiheutuu kustannuksia. Hoito tehoaa noin 80-90 %:lla potilaista ja joillakin teho säilyy vielä vuosia. Siitepölyjen siedätyshoito helpottaa myös ristiallergian oireita ja se saattaa ehkäistä astman puhkeamista.
NE/ZI/1606/0019