Toimi nopeasti anafylaktisessa reaktiossa

Anafylaksia eli vakava allerginen reaktio voi olla hengenvaarallinen, joten oireiden ilmaannuttua on tärkeää toimia ripeästi.

 

Anafylaksialla tarkoitetaan vakavaa allergista reaktioita, joka etenee nopeasti. Anafylaksia on onneksi harvinainen. Tavallisimmat anafylaksian aiheuttajat ruoka-aineista ovat maito, pähkinä, kananmuna ja viljat sekä pistiäiset eli ampiaiset ja mehiläiset. Jo pienikin määrä esimerkiksi maitoa voi aiheuttaa nopeasti etenevän, hengenvaarallisen allergisen reaktion.

Anafylaksian oireet ovat moninaiset. Ne voidaan helposti sekoittaa johonkin muuhun, kuten pyörtymiseen tai paniikkikohtaukseen. Yleisimmin oireet alkavat kutinana ja pistelynä iholla, ja ne etenevät anafylaksiaksi minuuteissa. Etenevinä oireina ilmaantuu nokkosihottumaa, turvotusta,pahoinvointia, vatsakipua ja hengityksen ahtautumista.

– Usein saatetaan ajatella, että tämä on vain ihottumaa eikä mitään erikoista. Anafylaksia kuitenkin etenee nopeasti, ja kyseessä voi olla vakava reaktio, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n asiantuntija Anne Vuorenmaa sanoo.

Anafylaktisen reaktion ensihoito

Tärkeintä on tunnistaa anafylaksian oireet ja estää niiden eteneminen oikealla hoidolla. Anafylaktisen reaktion ensisijainen hoito on adrenaliini-injektori, joka tulisi olla jokaisella vaikean allergisen reaktion saaneella. Injektori on käyttövalmis, kun siitä on otettu suojakorkki pois.

Adrenaliini-injektorin lisäksi hoitoa täydentämään otetaan antihistamiini sekä kortisonitabletit, jotka lääkäri on kirjoittanut reseptillä ohjeineen anafylaktisen reaktion saaneelle.

– Adrenaliini-pistos kannattaa antaa mieluummin liian aikaisin kuin siinä vaiheessa, kun tulee hengitysvaikeuksia. Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että adrenaliini-injektoria ei uskalleta käyttää, koska pistoksen antamista pelätään. Injektori on kuitenkin tehty helppokäyttöiseksi, ja sen käyttöön on saatu ohjeistus terveydenhuollon yksiköstä, Anne ohjeistaa.

Adrenaliini-injektoria tulisi kuljettaa aina mukana, sillä vahinkoaltistuminen saattaa tulla missä tahansa. Jos injektoria ei ole, on tärkeää ottaa antihistamiini ja/tai kortisonitabletti, jos muuta ei ole saatavilla. Tämän jälkeen on soitettava välittömästi hätäkeskukseen, sillä adrenaliini-injektori on tarkoitettu ainoastaan ensiavuksi.

– Tärkeintä on mennä lääkäriin mahdollisimman pian. Adrenaliini vaikuttaa lyhyen aikaa ja oireet voivat tulla takaisin, Anne huomauttaa.

Anafylaksian jälkihoito on tärkeää

Yleensä anafylaktisen reaktion saaneet allergikot ovat saaneet reaktion aiemminkin. Siksi adrenaliini-injektori ja muut tarvittavat lääkkeet löytyvät heiltä usein valmiiksi.

– Vakava allerginen reaktio ei tule koskaan ensimmäisellä kerralla, kun on kosketuksissa allergeenin kanssa. Esimerkiksi, jos ampiainen ei ole koskaan aikaisemmin pistänyt, ei kehomme puolustusjärjestelmästä löydy ns. tunnistamismekanismia, joka laukaisee reaktion, Anne kertoo.

Jälkihoidossa on tärkeintä selvittää anafylaksian aiheuttaja, jotta jatkossa osataan välttää kyseistä allergeenia. Koko anafylaktinen reaktio tulisi vielä käydä läpi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

– On tärkeää muistaa hoitaa myös mentaalinen puoli. Ei siis vain keskittyä siihen, mikä sen aiheuttaa, vaan miltä se tuntuu. Tsemppaaminen vastaisuuden varalle on tärkeää, Anne muistuttaa.

 

Katso Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n ohjevideo adrenaliini-injektorin käytöstä

 

Artikkelia varten on haastateltu Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n asiantuntija Anne Vuorenmaata

NE/ZI/1802/0017d