Tunnista siitepölyallergia

Aivastuttaa, silmiä kutittaa ja nenä vuotaa. On siis kevät ja siitepölyä ilmassa. Siitepölyallergiasta kärsii noin 20 % suomalaisista. Oireiletko aina tiettyyn aikaan vuodesta?

 

Siitepölyallergian oireet ajoittuvat kevään ja kesän siitepölykauteen ja yleensä helpottavat sen jälkeen. Useimmiten siitepölyallergia oireilee hengitysteissä ja silmissä. Myös väsymyksen tunne on yleistä. Lisäksi atooppisesta ekseemasta kärsivien ihottuma voi pahentua.

Tyypillisiä hengitystieoireita ovat vesinuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskänärsytys sekä astmaoireet. Siitepöly aiheuttaa tavallisesti allergisen, kausiluonteisen nuhan, jota kutsutaan myös heinänuhaksi. Allergiseen nuhaan liittyy lisäksi silmien punoitusta ja kutinaa, väsymystä ja korvien kutinaa.

Allergisia silmäoireita ovat punoitus, kutina, kirvely, vetistys, lievä rähmiminen ja silmäluomien turvotus. Silmissä siitepöly aiheuttaa usein kausiluonteisen silmän sidekalvontulehduksen.

Tunnista ja taltuta oireet

Tiettyyn aikaan keväisin ja kesäisin ilmaantuvat oireet on yleensä helppo tunnistaa siitepölyallergiaksi. Oireiden seurantaan voi käyttää siitepölypäiväkirjaa, jossa ohjelma laskee kirjattujen oireiden yhteyden siitepölymääriin. Tiedon avulla voi arvioida allergian aiheuttajaa ja omaa herkkyystasoa lääkärin kanssa.

Siitepölytiedotteiden seuraamisesta saattaa olla hyötyä allergian hoidossa. Tämänhetkistä siitepölytilannetta eri puolilla maata voi seurata esim. säätiedotteiden yhteydessä, osoitteessa norkko.fi tai vaikkapa Zyrtecin Facebook-sivuilla. Diagnoosin tekemiseen ei välttämättä tarvita tutkimuksia, mutta epäselvissä tapauksissa allergiaa voidaan selvittää ihotesteillä tai verikokeilla.

Lievät oireet ovat yleensä hoidettavissa apteekista ilman reseptiä saatavilla käsikauppalääkkeillä. Hankalien ja pitkittyneiden oireiden kanssa kannattaa kuitenkin kääntyä lääkärin puoleen.

Allergian aiheuttajat

Suomalaisille siitepölyallergiaa aiheuttavat kevätkesällä eniten koivu ja leppä, keskellä kesää heinät ja loppukesästä pujo. Eteläisten ilmavirtojen mukana siitepölyä voi kulkeutua Etelä-Suomeen jo tammi-helmikuussa. Lisäksi ulkoilman homeitiöt saattavat aiheuttaa samantapaisia oireita kuin siitepölyn allergeenit koko lumettoman kauden.

Yleisimmin siitepölyallergiaa aiheuttavat kasvit ovat tuulipölytteisiä. Jo ennen kukintaa monista kasveista on todettu vapautuvan allergeenisia pienhiukkasia, jotka voivat myös aiheuttaa allergiaoireita. Jotkut allergikot kärsivät ristiallergiasta, eli saavat lieviä oireita tietyistä juureksista, hedelmistä, mausteista ja pähkinöistä, etenkin siitepölykaudella.

 

NE/ZI/1703/0015