Tuoksukki on uusi allergisoiva kasvi siitepölykartalla

Pohjoisen siitepölykartoille on ilmestynyt uusi kasvilaji marunatuoksukki (Ambrosia artemisiifolia). Marunatuoksukin siitepöly on vahvasti allergisoivaa, ja erityisesti pujoallergikot voivat saada siitä oireita.

 

Marunatuoksukin siitepölyä saapuu syyskesällä meille ilmavirtojen mukana etelämpää Euroopasta. Tuoksukin kaukokulkeumat voivatkin jatkaa siitepölykautta omien allergialajiemme kukintakautta pidemmälle syksyyn, lokakuulle saakka. Erityisesti pujoallergikot voivat saada oireita tuoksukin siitepölystä.

Tuoksukkia tavataan myös kasvamassa satunnaisesti esimerkiksi Suomessa ja Norjassa. Marunatuoksukki ei ole vielä pystynyt lisääntymään näin pohjoisessa, mutta ilmaston lämpenemisen myötä tuoksukin siemenet saattavat tulevaisuudessa ehtiä kypsyä meilläkin.

Tuoksukki on allergiakasvi ja haitallinen vieraslaji

Marunatuoksukki lasketaan haitalliseksi vieraslajiksi maailmanlaajuisesti. Alkuaan Pohjois-Amerikasta peräisin oleva tuoksukki on levinnyt viljan mukana Eurooppaan jo 1800-luvulla, mutta leviäminen näyttää alkaneen kiihtyä. Tehokkaasti leviävä tuoksukki on paitsi voimakkaasti allergisoiva mutta se myös vie tilaa levinneisyysalueensa muilta kasveilta ja aiheuttaa satotappioita maataloudelle.

Seuraa tuoksukin ja muiden allergisoivien kasvien siitepölytilannetta Turun yliopiston siitepölytiedotus Norkossa.

 

Lähde:

Turun yliopiston siitepölytiedotus. Tietoa tuoksukista.
https://sites.utu.fi/siitepoly/siitepolytietoa/tuoksukki/tietoa-tuoksukista/

9/2023, FI-P-ZI-ALY-2300014