Paranna sisäilmanlaatua

Huolehdi asuntosi riittävästä ilmanvaihdosta asentamalla ulkoilmasuodattimet vähentämään epäpuhtauksien kulkeutumista sisätiloihin. Käytä vähäpäästöisiä ja pölyämättömiä sisustusmateriaaleja. Säädä huoneen lämpötila 20–22 asteeseen. Voit parantaa ilmanlaatua myös siivoamalla viikoittain. Vältä ehdottomasti tupakointia sisätiloissa.

Siivoa eläinallergeenit pois uudesta asunnosta

Uusi asunto pitää aina siivota, varsinkin jos eläinallergisena muuttaa entiseen lemmikkitalouteen. Allergisen kannattaa tehdä siivous hengityssuojain kasvoilla. Aloita siivous imuroimalla, mieluiten Hepa-suodattimella varustetulla imurilla. Imuroi kaikki pinnat: katot, seinät, lattiat sekä jalkalistat. Raot, kolot ja kodinkoneiden taustat kannattaa imuroida myös huolellisesti. Anna pölyn laskeutua vuorokauden ajan ja pyyhi pinnat ja kalusteet nihkeällä. Lopuksi tehosta ilmanvaihtoa ja tuuleta hyvin.

Pidä pölypunkit poissa sängystäsi

Pölypunkit aiheuttavat allergisia oireita, joten pidä ne poissa vaihtamalla lakanat 1–2 viikoin välein ja pesemällä ne 60 asteessa. Peitot ja tyynyt kannattaa kylmä- tai kuumakäsitellä kerran vuodessa. Laita ne joko 60-asteiseen saunaan noin tunnin ajaksi tai anna olla 18 asteen pakkasessa noin vuorokauden ajan. Imuroi vuodevaatteet käsittelyn jälkeen. Pidä mielessä, että vuodevaatteita ei kannata hankkia kierrätyksestä.

Hoida nuhaa eri tavoin

Jos nenän limakalvot ovat kuivat, kostuta niitä öljysuihkeilla ja tipoilla. Käytä nenähuuhtelukannua päivittäin ja kaksinkertaista nenään suihkutettava kortisoni 1–2 viikon ajaksi. Huolehdi yleisesti kodin siivouksesta ja muista imuroida autosi normaalia useammin. Muista vaihtaa raitisilmasuodatin säännöllisesti.

Helpota oloasi nenäkannulla

Nenähuuhtelun voi tehdä 1–3 kertaa päivässä siitepölykautena. Huuhtelu tehdään lisäämällä ensin kannuun kädenlämpöistä vettä ja mittalusikallinen/teelusikallinen merisuolaa. Aseta nokkaosa tiiviisti sieraimeen sivuttain. Huuhtelua tehdessä hengitä suun kautta ja pidä pää hieman etukumarassa. Käy läpi molemmat sieraimet. Nenästä saattaa tiputella vettä vielä hetken, joten on hyvä niistää nenä kevyesti.

Vältä ristiallergiaa

Koivun siitepölylle allergiset saattavat saada ristiallergiaoireita esimerkiksi omenasta, tomaatista, paprikasta sekä raa’asta porkkanasta ja perunasta. Mausteista oireita voivat aiheuttaa esimerkiksi sinappi, pippurit ja kurkuma. Voit käyttää esimerkiksi suojakäsineitä perunan kuorimisessa, jos raakojen juuresten käsittely aiheuttaa iho-oireita. Juurekset ja hedelmät kannattaa raastaa tai soseuttaa, mikä vähentää niiden allergisoivuutta.

Huolehdi kasveistasi

Huolehdi, ettei kotona tai puutarhassa ole siitepölyä tuottavia kasveja. Mikäli puutarhassasi kasvaa pujoa, se kannattaa kitkeä juurineen irti mieluiten ennen kukintaa heinäkuun alkupuolella. Sisäkasvit olisi hyvä pitää poissa makuuhuoneesta. Eniten siitepölyä tuottavia sisäkasveja ovat kaikenlaiset sisäpensaat, puut ja ruohot.

Pidä siitepöly poissa kodistasi

Pese ja harjaa lemmikkisi aina, kun hän tulee sisälle. Lemmikki kannattaa pitää poissa makuuhuoneesta, jonne ei haluta allergeeneja. Petivaatteita ja pyykkiä ei suositella kuivattamaan eikä tuulettamaan ulkona siitepölyaikana. Koti kannattaa siivota kerran viikossa, jotta allergeenit pysyvät poissa kodista. Pidä ovet ja ikkunat suljettuna siitepölykauden aikana.

Suojaudu siitepölyltä lenkillä

Ennen lenkille lähtöä vedä päähäsi lippalakki ja aurinkolasit. Lähde lenkille mielellään aamulla tai myöhään illalla. Koita välttää raskasta juoksulenkkiä siitepölyaikana. Lenkiltä palatessasi heitä vaatteet heti pyykkikoriin ja pese hiukset ja iho hyvin. Kengistä voi myös harjata ylimääräisen siitepölyn pois.