Vaihda vaatteet kotiin tullessa

Pahimman siitepölykauden aikana kannattaa ulkoa tullessaan vaihtaa toiseen vaatekertaan. Näin hillitset siitepölyn kulkeutumista kodin sisätiloihin.
FI-P-ZI-ALY-2200018

Lievitä urtikarian oireita kylmällä

Urtikarian aiheuttamia iho-oireita voidaan lievittää lääkityksen lisäksi kotikonstein. Kokeile viilentää ja hoitaa ihoa käyttämällä esimerkiksi kylmäpakkausta.
FI-P-ZI-ALY-2100020

Lievitä urtikarian oireita kylmällä

Voi hyvin

Hyvät elämäntavat tukevat vastustuskykyä ja hyvinvointia. Muista syödä tarpeeksi monipuolisesti ja säännöllisin väliajoin. Myös riittävä liikunta ja uni auttavat ylläpitämään vastustuskykyä.7
FI-P-ZI-ALY-2100020

Voi hyvin

Siedätyshoitoa allergisiin oireisiin

Siedätyshoidolla voidaan hoitaa allergista nuhaa joko pistos- tai kielenalushoidolla. Allergia ei parane kokonaan hoidon myötä, mutta oireet lievittyvät ja hyvä tulos voi säilyä vuosia, usein jopa loppuiän. Keskustele asiasta lääkärisi kanssa.8
FI-P-ZI-ALY-2100020

Siedätyshoitoa allergisiin oireisiin

Syö hunajaa

Hunajan käyttöä siedätyshoitona on tutkittu, ja sen on todettu lieventävän siitepölyallergian oireita. Siitepölyllä terästettyä hunajaa on syötävä päivittäin, ja annostusta tulee lisätä hiljalleen hoidon edistyessä.4
FI-P-ZI-ALY-2100004

Syö hunajaa

Lähde lenkille aamuisin tai iltamyöhään

Lenkkeily voi olla hankalampaa siitepölykauden aikana, kun allergiaoireet vaivaavat. Kun siitepölykausi on pahimmillaan, ulkoilemaan kannattaa lähteä aamuisin tai iltamyöhään. Myös raskasta liikuntaa kannattaa välttää.6
FI-P-ZI-ALY-2100004

Lähde lenkille aamuisin tai iltamyöhään

Siisti koti

Suosi kodin sisustuksessa helposti puhdistettavia pyyhittäviä pintoja. Vältä pölyäviä ja pölyä kerääviä sisustusmateriaaleja. Pyyhi pölyt nihkeällä liinalla tai mikrokuituliinalla.
FI-P-ZI-ALY-2000003

Pidä siitepölytietosi ajan tasalla

Siitepölytiedotuksia kannattaa seurata netistä, televisiosta ja lehdistä. Näin osaat varautua siitepölykauteen. Voit myös pitää siitepölypäiväkirjaa seurataksesi omia oireitasi.
FI-P-ZI-ALY-2000003

Huuhtele nenäkannulla

Nenäkannu on tehokas apuväline allergisen nuhan hoitoon. Nenäkannuhuuhtelu ohentaa sitkeää limaa sekä pehmittää ja irrottaa karstaa.2
FI-P-ZI-ALY-2000003

Harrasta sisäliikuntaa

Jos ulkona liikkuminen tuntuu hankalalta siitepölykauden aikana, harrasta liikuntaa sisätiloissa. Netistä löytyy niin etänä ohjattuja liikuntatunteja kuin ilmaisia ohjevideoita.
FI-P-ZI-ALY-2200018

Poista pujo pihapiiristä

Allergisen kannattaa kitkeä piha-alueiltaan pujo pois ennen sen kukintaa heinäkuun alkupuolella. Kasvi pitää vetää irti juurineen, ja apuna kannattaa käyttää hanskoja allergisen ihoreaktion välttämiseksi. Myös esimerkiksi päivänkakkaran ja voikukan siitepölyssä on samoja allergeeneja kuin pujossa3.
FI-P-ZI-ALY-2000003

Muista vaihtaa kotisi ilmansuodattimet

Sisäilmasta kannattaa pitää hyvää huolta. Vaihtamalla kotisi ilmansuodattimet tarpeeksi usein varmistat, että kodin sisäilma pysyy hyvänä. Sopivat vaihtoajat ovat keväällä ennen katu- ja siitepölyajan alkua sekä syksyllä. Hyvällä ilmansuodatuksella voidaan estää ulkoilman epäpuhtauksien kulkeutuminen sisälle.5
FI-P-ZI-ALY-2100004

Muista vaihtaa kotisi ilmansuodattimet

Tunnistatko ristiallergian?

Ruokiin liittyvä reaktio voi johtua siitepölyallergiasta. Porkkana ja omena ovat tyypillisiä ristiallergian aiheuttajia. Juuresten ja hedelmien kypsentäminen vähentää oireilua, ja ristiallergiaa aiheuttavaa ruoka-ainetta voi syödä oireiden sallimissa rajoissa.¹
FI-P-ZI-ALY-2000003

Putsaa piha

Lievitä siitepölyoireita pihatöillä. Kotipihan nurmikon voi kokeilla leikata kasteisena, jotta se pöllyäisi vähemmän. Siivoa pois myös maatuneet lehtikasat ja hoitamattomat kosteikot.
FI-P-ZI-ALY-2000003

Pidä iho puhtaana siitepölystä

Vähennä siitepölylle altistumista pesemällä hiukset ja kasvot säännöllisesti, mieluiten aina ennen nukkumaanmenoa. Pahimpaan siitepölyaikaan pyykkiä ei kannata viedä ulos kuivumaan.
FI-P-ZI-ALY-2000003

Muistettavaa karvaisten kavereiden kanssa

Huomioi, että eläinten turkkiin tarttuu helposti paljon siitepölyä. Siitepölyaikaan vältä siis mahdollisuuksien mukaan eläinten paijaamista, ja harjaa ja pese oma
lemmikkisi ulkoilun jälkeen huolella. Eläimet tykkäävät usein nukkua omistajansa vieressä, mutta siitepölyallergisen oireita se pahentaa.
FI-P-ZI-ALY-2000003

Muistettavaa karvaisten kavereiden kanssa

¹Allergia-, iho- ja astmaliitto ry. Ristiallergia siitepölyjen kanssa.
https://www.allergia.fi/allergia/ruoka-ja-juoma/ristiallergiat/ (Haettu 31.1.2020)
2Allergia-, iho- ja astmaliitto ry. Nenäkannu. https://www.allergia.fi/ohjevideot/nenakannu/
(Haettu 31.1.2020).
3Allergia-, iho- ja astmaliitto ry. Siitepölyallergian aiheuttajakasvit.
https://www.allergia.fi/allergia/allerginen-nuha-ja-silmaoireet/siitepolyallergia/siitepolyallergianaiheuttajakasvit/
(Haettu 31.1.2020).
4Saarinen K, Jantunen J, Haahtela T. Birch pollen honey for birch pollen allergy–a randomized controlled pilot study. Int Arch Allergy Immunol. 2011;155(2):160-6. doi: 10.1159/000319821. Epub 2010 Dec 23. PMID: 21196761.
5Hengitysliitto. Ilmanvaihdon suodattimet. https://www.hengitysliitto.fi/kodin-sisailma-ja-kunnossapito/ilmanvaihto/ilmanvaihdon-suodattimet/ (Haettu 25.1.2021).
6Allergia-, iho- ja astmaliitto ry. Siitepölyallergia. https://www.allergia.fi/arkisto/selkosuomi/tietoa-allergiasta-ja-astmasta/siitepolyallergia/#189eefd0 (Haettu 25.1.2021).
7Terveyskylä. Miten voin parantaa infektiopuolustuskykyäni?
https://www.terveyskyla.fi/infektiotalo/infektioiden-ehk%C3%A4isy/miten-voin-parantaa-infektiopuolustuskyky%C3%A4ni (Haettu 26.4.2021.).
8Lääkärikirja Duodecim. Siedätyshoito (hyposensibilointi).
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00485 (Haettu 19.4.2021.).