Vinkkejä elämään allergian kanssa

Allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta antaa muutamia vinkkejä allergiakauden helpottamiseksi.

”Allergiakauden alkuun kannattaa varautua tarkistamalla allergialääkkeiden reseptit, ovatko ne voimassa ja onko niissä jäljellä lääkkeitä. Reseptit kannattaa uusia hyvissä ajoin”, vinkkaa Tähtinen.

Siitepölyallergikonkaan ei tarvitse jäädä neljän seinän sisään. Tähtinen toteaa, että suurin osa oireilee lievästi ja saa apua lääkehoidosta:

”Kun huomaa oireita, ne kannattaa hoitaa. Antihistamiinia ei tarvitse aloittaa ennakoiden, vaan vasta kun huomaa oireita. Nenäsumutteita täytyy käyttää reilun viikon verran säännöllisesti, jotta niistä saa parhaimman hyödyn. Lisäksi voi käyttää silmätippoja silmäoireisiin. Antihistamiinia, nenäsumutteita ja silmätippoja saa ilman reseptiäkin apteekista.”

Jos oireet ovat hyvästä lääkehoidosta huolimatta vaikeita, Tähtinen neuvoo harkitsemaan siedätyshoitoa:

”Hoidon teho on yksilöllinen, mutta vaikuttaa jo ensimmäisenä hoitovuotena. Osa potilaista saattaa tulla oireettomiksi, joillakin oireet palaavat vuosien varrella. Siedätyshoitoa annetaan pistoksina koivu- ja heinäallergiaan. Lisäksi tablettihoitoa saa heinäallergiaan ja liuoshoitoa koivuallergiaan.”

Siedätyshoitoarvioon voi hakeutua syksyllä lääkärin lähetteellä perusterveydenhuollosta. Siedätyshoito kestää kolme vuotta.

Marjo Tähtisen vinkit allergiakauden helpottamiseksi:

  • Jos oireet ovat vaikeita, paras aika ulkoiluun on aamuisin ja myöhemmin illalla.
  • Allergiakaudella siitepölyallergikon ei kannata kuivattaa pyykkejä ulkona.
  • Allergikonkin kotona riittää normaali viikkosiivous, imurointi ja nihkeäpyyhintä.
  • Tuuletusikkunoihin ja ulkoilmaventtiileihin voi asentaa hiukkassuodattimet. Lisätietoja sisäilmaan sekä ilmanvaihtoon liittyvistä asioista saa mm. Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.
  • Allergia itsessään väsyttää, oireita kannattaa siis hoitaa. Elämänlaatu paranee!
  • Nenähuuhtelu on hyvä lääkkeetön apukeino, kannulla voi huuhdella päivän pölyt pois nenän limakalvoilta.
  • Noin joka toinen koivuallerginen reagoi juureksiin ja hedelmiin (esim. omena ja porkkana). Kyseessä on ristiallergia, jonka oireet ovat yleensä lieviä eikä näitä ruoka-aineita tarvitse välttää. Niitä voi hyvin syödä oireiden sallimissa rajoissa. Siitepölykauden jälkeen oireita ei välttämättä tule ollenkaan.

NE/ZI/1605/0008i